Bygga trähusDå rekommenderar vi på Byggbloggen att du läser den här artikeln, särskilt eftersom det finns så många företag som erbjuder tjänster inom byggproduktion och snickeri. Vilket innebär att det ibland kan vara svårt att hitta det allra bästa. Många företag har ett antal grundtjänster, såsom exempelvis takstolar och väggblock, men efter överenskommelse kan de allra flesta företagen även hjälpa till med andra sorters byggnationer.

I sin fabriker kan en del byggföretag tillverka upp till 24 meter långa fribärande takstolar och givetvis kan de även hjälpa till med gavelspetsar om det behövs. När det gäller väggar så anpassas det efter kundens önskemål, invändigt med osb-skivor, gips, isolering med mera, och utvändigt grundmålas valfri panel. Behövs det hjälp med vattenavrinning och takplåt kan de flesta företagen i branschen lösa det också.

Behövs det sättas lite snickarglädje på huset eller kanske en större byggproduktion så är det som alltid viktigt att företaget verkligen är villigt att hjälpa till samt att det gärna har kunden i fokus och allra helst också med bra priser och material av hög kvalitet. Vi rekommenderar att du tar kontakt med de olika företagen du finner lämpliga för att diskutera och fråga innan du sätter igång med att renovera eller bygga hus i trä.

Varför bygga hus i trä?

Trä är genom tiderna ett av de vanligaste materialen att använda till husbygge, och som kuriosa kan nämnas att världens högsta trähus finns i Norge, har 14 våningar och är 50 meter högt. Huset har förstärkning mot stark vind i form om betongskivor. 1875-1994 var det förbjudet att bygga flervåningshus med trästomme i Sverige, och förbudet kom av att minska brandrisken, då det hade förekommit ganska många bränder i flera städer. Det fanns dock undantag, och det var landshövdingehusen, som uppförs i tre våningar, den första i sten och de två andra i trä.

Att bygga hus i trä är lite dyrare än att bygga med andra material, men det är bättre för miljön. Enligt beräkningar som gjorts kan trähus vara upp till 30 våningar höga, och ska man bygga högre hus får man se sig om efter andra material, eftersom trä anses vara för lätt som byggmaterial. 90 % av alla enfamiljshus i Sverige är byggda av trä, och hälften av alla bostäder byggs med en stomme av trä.